Gokbedrijven praten mee over nieuwe reclameregels

“Balans tussen Preventie en Belangen:
Burger en Gokindustrie”

In Nederland is het een normale gang van zaken dat mensen worden betrokken bij zaken die direct op hen van toepassing zijn. Maar opmerkelijk genoeg geldt dit niet in de wereld van het gokken. Het lijkt erop dat de stem van zo’n 180.000 mensen die risico lopen op verslaving of al worstelen met gokproblemen, bewust aan de zijlijn wordt gehouden.


meepraten


De recente onthullingen rondom het beleid voor gokreclames laten niet alleen zien dat er een onbalans is in de betrokkenheid van verschillende belanghebbenden, maar ook dat er dringend behoefte is aan effectievere maatregelen tegen gokverslaving en aan een verminderde invloed van de goklobby op het beleidsvormingsproces.

Het is van cruciaal belang dat de invloed van de goklobby binnen instanties zoals het ministerie van Justitie & Veiligheid, de Kansspelautoriteit en de regering/tweede kamer wordt herzien. Het huidige gebrek aan balans in invloed tussen de goklobby en organisaties zoals SLICKS baart zorgen en werpt twijfels op over de transparantie en eerlijkheid van het beleidsproces.

Wij roepen op tot een grondige herziening van zowel de invloed van de lobbycultuur binnen de gokwereld als de betrokkenheid van de mensen om wie het écht gaat. We pleiten voor strengere regels en voorschriften die ervoor zorgen dat alle belanghebbenden op gelijke voet hun stem kunnen laten horen. Het welzijn van individuen mag niet worden opgeofferd aan de financiële belangen van de gokindustrie waarvan de Nederlandse staat grootaandeelhouder is. Alleen al om het laatste zouden er wettelijke regelingen moeten komen, die het belang van de stem van degenen om wie het gaat zullen waarborgen.

Als collectieve belangenbehartiger voor mensen die risico lopen op gokverslaving of er al door zijn getroffen, zijn wij vastbesloten om ervoor te zorgen dat hun stem serieus wordt genomen bij het opstellen van beleid. We streven naar gokreclamebeleid dat daadwerkelijk effectieve preventie en zorgplicht waarborgt, terwijl de invloed van de goklobby wordt ingeperkt. Alleen op deze manier kan er een evenwichtig gokverslavingspreventiebeleid tot stand komen, dat echt in het belang is van alle betrokken partijen en daarmee de schadelijke gevolgen van gokken zoveel mogelijk beperkt.