LATEN WE ONS EVEN VOORSTELLEN
De achtergronden van Slicks.
… , vrijwilligers en andere deskundigen die hart hebben voor de door ons opgepakte maatschappelijke taak. Ieder draagt een steentje bij op zijn of haar kennis gebied. Sinds de legalisering in 1975 is de omvang van de gokmarkt hard toegenomen en daarmee ook het volume aan risico- en probleemspelers. De negatieve gevolgen zoals gokverslaving en schuldenproblematiek hebben een steeds grotere impact op onze maatschappij. Wij doen onze uiterste best om vanuit de praktijk een alternatief te bieden voor het falende kansspelverslavingspreventiebeleid van betrokken partijen. De kansspelindustrie heeft enorm veel invloed in onze maatschappij, zowel bij de politiek als bij de sport. Kansspelspelers die de zaken anders willen of problemen tegenkomen, hebben bij geschillen weinig in te brengen.
Daarom behartigt SLICKS de collectieve belangen van kansspelspelers in Nederland. Passende oplossingen vinden op basis van gelijkheid en in samenwerking. Zo willen wij voor elkaar krijgen dat het kansspelaanbod altijd binnen de grenzen van het persoonlijk budget past. Hoe is dan in overleg en voor zover wij dat vanuit de praktijk kunnen beoordelen. Daarna is het zaak om er gezamenlijk uit te komen.
U steunt ons door zich aan te melden voor onze nieuwsbrief, zodat wij u op de hoogte kunnen houden en u een adres heeft om uw reacties te geven. Hoe meer mensen dit doen hoe groter onze kennis en daardoor gaat onze invloed meer worden bij de kansspelindustrie en de overheid. Wij hebben specifiek een meldpunt opgericht zodat wij met uw belevenissen en wederwaardigheden aan de slag kunnen. In principe gaan wij geen individuele zaken behandelen maar nemen graag uw signaal mee.
Zo gaan wij ook de regering aanspreken op oneerlijke zaken zoals de belastingafdracht regels o.a. per kalendermaand belasting moeten betalen i.p.v. per kalenderjaar of in sommige situaties een weddenschap afsluiten, winnen en toch in totaal verliezen.
Zo willen wij de kansspelindustrie zowel online als bij de landbased casino’s gaan controleren of het wel eerlijk gaat, het wat verslavingspreventie in orde is en of er voldaan wordt aan de zorgplicht van kansspelaanbieders. Daar is uw medewerking voor nodig, uw verhalen en ideeën.
Op dit moment ondervinden ongeveer twee tot vijf procent van de kansspelspelers problemen zoals dakloosheid, financiële misère en geestelijke ontwrichting. In Nederland praten we over ongeveer 80.000 probleemspelers en 100.00 risicospelers.
Onder veilig gokken verstaan wij dat het kansspel gegarandeerd eerlijk is in gebruik, transparant over de ware kans en vrij van misleidingen. Maar veiligheid betekent ook een goed werkend systeem ter voorkoming van kansspelverslaving met passende oplossingen als het toch misgaat. Onder weerbaar verstaan wij: de kansspelspeler kan een weloverwogen keuze maken om wel of niet aan het kansspel deel te nemen.
Vermindering van de gokproblematiek kan alleen in goede samenwerking tussen alle partijen in de gokwereld, dus ook de kansspelspeler zelf.
SLICKS wil hét ervaringsdeskundig expertisecentrum kansspelen & gokproblematiek zijn, met als uiteindelijk doel: geen mens meer in nood door kansspelen. Samen maken, leveren en werken wij vanuit ervaringsdeskundigheid en wetenschap aan innovatieve oplossingen. Zo willen wij dat:
SLICKS bestaat uit drie aparte afdelingen met onderlinge verbondenheid:
Wij willen dat ervaringsdeskundigheid meer en beter ingezet gaat worden voor het oplossen van maatschappelijke vraagstukken zoals de gokproblematiek. Daarvoor is een kritische houding tegenover ervaringsdeskundigheid nodig en staan we een constante ontwikkeling van onze eigen kennis en kunde voor. Wij willen de erkenning van verschillende partijen in het veld en zoeken daarvoor de samenwerking met gelijkgestemden.
Ervaringskennis:
Belangrijk bij het verminderen van gokproblematiek is de erkenning van ervaringskennis als kennisbron. Persoonlijke ervaringen met de diverse vormen van gokproblematiek zoals ernstig mentaal en fysiek lijden, maatschappelijke teloorgang en verstoorde relaties met werk en partners, vormen een bijzondere en waardevolle kennisbron, gelijkwaardig aan professionele kennis. Als je daarbij ervaringen van lotgenoten of naasten, kennis van maatschappelijke organisaties zoals schuldhulpverlening en verslavingszorg optelt en je ook nog verdiept in de regelgeving dan wordt het een expertise.
Ervaringsdeskundigheid:
Het vermogen om op grond van eigen herstelervaring en verkregen expertise op een professionele manier kunnen reflecteren en ermee kunnen (samen-)werken t.b.v. anderen, wordt ervaringsdeskundigheid genoemd.
Ervaringsdeskundige:
Een professionele ervaringsdeskundige kan of biedt iets wat een ander niet kan of biedt. Met een doorleefde ervaring, lotgenotenkennis, beroepsmatige interesse en verdieping in de problematiek heeft de ervaringsdeskundige iets waardevols in handen dat uitstijgt boven het niveau van het individu, anders dan wat de professional kan bieden of de beleidsmaker weet. Hij kan het gat dichten tussen leefwereld en systeemwereld en met zijn ervaringskennis en deskundigheid zorgen voor een brug tussen beide werelden. Professionele ervaringsdeskundigen komen in aanraking met netwerken waar andere professionals niet of heel moeizaam toegang toe hebben. Andere ervaringsdeskundigen staan dichtbij de wereld van bestuur en beleid en kunnen in de systeemwereld vertellen waarom bepaalde werkwijzen niet werken. Hiermee ontsluiten zij een type kennis dat beleidsmakers en uitvoerders kunnen benutten, naast professionele en wetenschappelijke kennisbronnen.