Doe eens normaal!

Doe eens normaal!

Normalisering van het gokken start vooral bij sportclubs.

Uit onderzoek van het Belgische expertise centrum verslavingszorg het VAD, blijkt dat gokken is genormaliseerd bij leden van sportclubs. Zij gokken tot vijf maal meer op sportwedstrijden en hebben een tot tien procent grotere kans op risicovol gokgedrag. Uit kort eigen intern onderzoek van SLICKS blijkt, dat buiten het gelegaliseerde aanbod er ook nog eens ‘bookmakers’ bij voetclubs actief zijn, die telefonisch weddenschappen aannemen. Dat is niet in dit onderzoek meegenomen, waardoor de aantallen risico- en probleemspelers bij sportclubs waarschijnlijk hoger liggen.

De maatschappelijke risico’s zijn vooral meer vergokken dan je financieel aankunt en proberen je verloren geld weer terug te winnen. Bij SLICKS weten we allemaal dat dit vrijwel geen kans heeft, toch blijft de risicospeler op deze heilloze weg voortgaan.


Sport en gokken


Dat tien procent van deze deelnemers vaker problematisch gokt dan de rest van de bevolking, is een duidelijke indicatie dat de normalisering van het gokken, bijvoorbeeld via de sport en weddenschappen daarop, grote invloed uitoefent op het gedrag van mensen. Zelfs onze jeugd voor de leeftijd van 18 jaar is er mee bezig. Dit bleek o.a. uit het interview dat leerlingen van de Avans Hogeschool voor journalistiek met SLICKS hadden. Op onze tegenvraag of de 18 jarige onderzoeker/interviewer zelf weleens gokte ontkende hij, maar gaf wel aan dat hij vanaf zijn 15de meedeed aan “totootje zetten”. Ik begreep eerst niet waar hij het over had, maar hij hielp mij uit de droom. Wedden op voetbalwedstrijden dus, daarna moest hij erkennen dat dit wel degelijk gokken was. Dit kleine voorbeeld laat duidelijk zien dat wedden op sportuitslagen, ook onder de jeugd een bijna normale bezigheid is geworden.

Nu zet het VAD in op campagnefilmpjes en -affiches om te waarschuwen. Het schrikbeeld is het WK voetbal in 2018 toen er zo’n 150.000 nieuwe gokkers zich aanmelden bij de online kansspelaanbieders. Wij houden ons hart vast voor Nederland en het komende WK in Qatar. Wordt wedden dan het nieuwe normaal?

 

Door Raymond Aronds
Onderzoeker en adviseur gokproblematiek