Stemming, 1e kamer, wetsvoorstel Kansspelen op Afstand (12-02-2019)

Wetsvoorstel Kansspelen op Afstand: de huidige stand van zaken

Het blijkt al jaren een discussie waar Kamerleden uit Den Haag het niet over eens kunnen worden: legalisering van de wet Kansspelen op Afstand. Op 5 februari 2019 werd dit wetsvoorstel opnieuw in behandeling genomen door de Eerste Kamer en opnieuw zijn de leden binnen de Eerste Kamer zeer verdeeld wat betreft hun standpunt tegenover het Wetsvoorstel Kansspelen op Afstand. Toch zijn er licht positieve signalen dat het wetsvoorstel dit jaar meer kans van slagen heeft dan de pogingen hiervoor.

Wat is de gang van zaken omtrent online kansspelen?

Momenteel is het strafbaar voor ondernemers en bedrijven om een online casino te beginnen. Mensen in Nederland kunnen echter wel online deelnemen aan kansspelen door bijvoorbeeld te gokken op buitenlandse websites. Dit is niet volledig legaal, maar wordt in zekere zin gedoogd.

Dit gedoogbeleid brengt een aantal gevolgen met zich mee. Ten eerste loopt Nederland een hoop belastinggeld mis van Nederlanders die geld uitgeven aan online kansspelen. De huidige kansspelbelasting bedraagt sinds 1 januari 2018 een percentage van 30,1 procent, daarvoor lag dit percentage op 29 procent. Naast het mislopen van enorm veel belastinggeld voor de Nederlandse schatkist is er ook geen controle op illegaal gokken en gokverslaving.

Samenvatting van het debat van 5 februari

Uit het debat dat gehouden is op dinsdag 5 februari bleek dat veel Kamerleden twijfels hebben over de implementatie van het Wetsvoorstel Kansspelen op Afstand. De Kamerleden zijn bang dat het aantal gokverslaafden zal groeien, mede door de negatieve invloeden van gokreclames. Daarnaast is het een grote opgave om legale en illegale aanbieders van online kansspelen van elkaar te onderscheiden. Aangezien een groot deel van de Kamer met deze vragen zit heeft SP-senator Arda Gerkens, ook namens een aantal woordvoerders, minister Dekker (Rechtsbescherming) gevraagd om hier het aankomende debat gedetailleerd antwoord op te geven. Dit debat vindt dinsdag 12 februari plaats.

Uit welke vragen zal het aankomende debat bestaan?

Aankomende dinsdag zal de Eerste Kamer voortborduren op de discussiepunten uit het debat van 5 februari. Dit debat kan onderverdeeld worden in een aantal punten, namelijk:

  1. Hoeveel vergunningen moeten er in Nederland worden uitgegeven?
  2. Wat is de aanpak wat betreft de afdracht voor goede doelen?
  3. Welk beleid wordt gevolgd voor de reclame voor kansspelen?
  4. Hoe moet worden omgegaan met de gateway van gaming tot gambling (lootboxen)?
  5. Wat moet er worden gedaan met online operators zich niet aan de wet hebben gehouden? Is een afkoelperiode een mogelijke oplossing?
  6. Hoe moet voor een balans worden gezorgd tussen winstmaximalisatie en gokverslavingspreventie?
  7. Komt de plicht kansspelbelasting bij de aanbieder of bij de speler te liggen?
  8. Moet er een IP en/of DNS-blokkade in Nederland komen

Wanneer minister Dekker in staat is om goed beargumenteerde antwoorden te geven op de vragen van de Kamerleden, dan is het mogelijk dat het Wetsvoorstel Kansspelen op Afstand nu daadwerkelijk dichterbij zal gaan komen.

Bron: nieuws.nl [ LINK ]