Hulpverlening bij gokverslaving is maatwerk!

‘Voorkomen dat mensen gokverslaafd raken is maatwerk’

27 maart 2019

Responsible gambling, op verantwoorde wijze gokken, wordt bereikt door het juiste gereedschap op de juiste momenten uit een goed gevulde gereedschapskist te gebruiken. Welk gereedschap nodig is, is afhankelijk van het type kansspel, de omstandigheden en de consument in kwestie.

Zak en as

Dat werd duidelijk tijdens de eerste informatiebijeenkomst op 26 maart 2019 in Eindhoven over de Leidraad Zorgplicht, waar sinds 12 maart op gereageerd kan worden. In dit document schetst de Kansspelautoriteit (Ksa) de minimaal noodzakelijke maatregelen die kansspelaanbieders moeten treffen om gokverslaving te voorkomen en de consument afdoende te beschermen. In de Wet op de kansspelen staat dat kansspelaanbieders een ‘zorgplicht’ hebben.

Elf maatregelen

In de Leidraad Zorgplicht (pdf, 321 kB) staan elf maatregelen, inclusief toelichting, die kansspelaanbieders, afhankelijk van het kansspel dat zij aanbieden, kunnen of moeten treffen. De maatregelen gelden niet één op één voor alle aanbieders van kansspelen. Dat is omdat het ene kansspel, bijvoorbeeld een loterij, minder verslavend is dan een kansspelautomaat of een casinospel. Ter illustratie: alle kansspelaanbieders zijn verplicht om consumenten op passende wijze te voorzien van informatie over het spel dat zij aanbieden. Ook moeten alle aanbieders informatie geven over de risico’s die verbonden zijn aan het aangeboden spel. Een andere verplichting die voor alle aanbieders geldt, is het beschikken over een adequate klachtenprocedure. Andere verplichtingen, zoals het beschikken over een sluitend proces om de consument vrijwillig (tijdelijk) uit te sluiten van deelname, gelden alleen voor een beperkter aantal aanbieders.

Maatwerk

De bijeenkomst in Eindhoven had vooral een voorlichtend karakter. Er werden vragen gesteld over hoe de maatregelen in te vullen. Er bleek dat kansspelaanbieders heel duidelijk een eigen verantwoordelijkheid zien bij het voorkomen van kansspelverslaving. Eén aanbieder vertelde dat hij bezig was om het bezoek aan zijn speelhal te monitoren: ongeveer zestig procent van de bezoekers komt eenmalig, twintig procent komt twee of drie keer per maand en twintig procent komt regelmatig. ‘Die laatste categorie ken je. Uit die groep haal je het grootste deel van je winst, maar die mensen moet je ook in de gaten houden. Die lopen het meest risico.  Voorkomen dat mensen gokverslaafd raken is maatwerk’, aldus deze aanbieder.

Invulling

Met de Leidraad Zorgplicht geeft de Ksa handvatten aan aanbieders over de invulling van de zorgplicht. Er waren verschillende redenen om het document op te stellen. De directe aanleiding is dat uit gesprekken met kansspelaanbieders bleek dat kansspelaanbieders op verschillende wijze invulling geven aan de zorgplicht. Dat is begrijpelijk, aangezien de wet wel zegt dat kansspelaanbieders een zorgplicht hebben, maar niet concreet maakt wat de zorgplicht inhoudt. Vanuit de markt kwam dan ook de vraag aan de Ksa om richting te geven bij wat de zorgplicht inhoudt.

Bijeenkomsten

De komende twee weken organiseert de Ksa nog vier bijeenkomsten (in Amsterdam, Zwolle, Utrecht en Rotterdam). Medewerkers van de Ksa lichten de Leidraad Zorgplicht tijdens de bijeenkomsten toe, marktpartijen en andere betrokkenen kunnen tijdens de bijeenkomsten vragen stellen en opmerkingen plaatsen (zie ook Ksa toetst document (Leidraad Zorgplicht) over hoe gokverslaving te voorkomen).

Reageren

De Ksa stelt uiteindelijk de Leidraad Zorgplicht na de consultatieperiode vast. Tot 22 april 2019 is er de mogelijkheid om te reageren op de conceptversie  via info@kansspelautoriteit.nl. De reacties die tijdens de vijf bijeenkomsten in het land worden gegeven en de schriftelijke reacties die binnenkomen, worden beoordeeld en verwerkt. Na vaststelling is de Leidraad Zorgplicht het uitgangspunt van het toezicht door de Ksa op het gebied van verslavingspreventie.

Bron: Kansspelautoriteit [ LINK ]