/ Over Ons / Workshop / Financiële Impact van Gokverslaving
........
Financiële Impact van Gokverslaving
------------------
De Financiële Impact van Gokverslaving
Gokverslaving heeft een verwoestende impact door financiële problemen waardoor stress en depressie ontstaan, met als uiterste gevolg een grotere kans op suïcide. Vaak blijft de onderliggende oorzaak van schulden en gokproblemen verborgen voor de schuldhulpverlening. Hierdoor verlopen trajecten moeizaam. Nu volgt een overzicht van typisch financieel gedrag, complexe schuldensituaties en manieren om gokproblemen vroegtijdig te signaleren.
Sectie 1: Geld, de heroïne van de gokverslaafde
1.1 Specifiek financieel gokgedrag en risico’s
- Gokken met geleend geld: Bijvoorbeeld van banken, kredietverstrekkers of informele leningen.
- Regelmatig rood staan: Onverwachte opnames van spaarrekeningen en het uitputten van alle financiële reserves.
- Lenen van vrienden en familie: Vaak onder valse voorwendselen, wat leidt tot beschadigde relaties. Regelmatig zijn deze leningen niet bekend bij schuldhulptrajecten.
- Spullen verkopen of verpanden: zoals gouden kettingen, horloges etc. Ook telefoonabonnementen nemen en mobieltjes verkopen tegen een lagere waarde is een veel toegepaste strategie. Sommigen met tot wel 8 abonnementen.
- Risico momenten zijn altijd als het salaris of de uitkering binnenkomt, er voor het inkomen wordt gewerkt met contant geld(b.v. marktkooplui) en het vakantiegeld.
Geheimhouding en Ontkenning:
Door het grote stigma en bijbehorende schuldgevoelens en schaamte, verbergen gokverslaafden vaak de werkelijke omvang van hun gokschulden of uitgaven aan gokken. Dit leidt tot een vicieuze cirkel van toenemende financiële problemen en leidt tot verstoorde hulpverleningstrajecten.
1.2 Complexe situaties
- Lenen van meerdere bronnen: Gokverslaafden lenen vaak bij meerdere partijen (vrienden, familie, banken), wat resulteert in complexe en onoverzichtelijke schuldensituaties.
- Constante stress: Door het balanceren met schulden en het betalen van hoge rentes ontstaat een voortdurende druk bij de cliënt, waardoor deze obsessief bezig is met geld. Dat is ook één van de redenen om heil te zoeken in doorgaan met het gokken, als oplossing voor of het vergeten van de problemen.
- Negatieve invloed op het dagelijks leven: Financiële instabiliteit heeft een grote invloed op relaties, werkprestaties, studie en mentale gezondheid.
Sectie 2: Een Dag uit het Leven van een Gokverslaafde
Gastspreker Daniel Bota
Daniel deelt een dag uit zijn persoonlijke ervaring met de financiële gevolgen van gokverslaving en hoe hij omging met geld en schulden:
- Financiële beslissingen: Hoe geldstromen werden beheerd om schuldeisers af te betalen, terwijl hij ook zijn gokgedrag bleef financieren.
- Dagelijkse stress: Het voortdurende gevoel van druk en wanhoop om financiële verplichtingen na te komen, zelfs als de middelen ontbreken.
- Impact op het leven: Gokken beïnvloedde beslissingen over werk, studie en relaties.
Doel: Deelnemers inzicht geven in de emotionele en psychologische impact van gokgerelateerde schulden.
Wat te doen bij een vermoeden van gokproblemen?
- Je kunt overwegen om een beknopte wetenschappelijk onderzochte test te volgen. Het Brief Biosocial Gambling Screen (BBGS).
Startvraag:
Ontwenningsverschijnselen
Bent u in de afgelopen 12 maanden rusteloos, prikkelbaar of angstig geworden wanneer u probeerde te stoppen en (of) te stoppen op gokken?
Reacties
Ik gok niet®
Exit geen verdere vragen, geen gokker
Ja®
Overwegen als een persoon met PG
Nee®
Doorgaan
- Vervolgvragen:
- (Liegen) Heeft u de afgelopen twaalf maanden geprobeerd uw familie of vrienden ervan te weerhouden te weten hoeveel u hebt gegokt?
- (Geld lenen) Heeft u de afgelopen 12 maanden door het gokken zulke financiële problemen gehad dat u hulp kreeg bij de kosten van levensonderhoud van familie, vrienden of een lening/uitkering moest aanvragen?
- Een of meer ja-antwoorden op een van de BBGS-testvragen wijzen op mogelijke gokproblemen en om te weten of er een probleem is kun je cliënten een zelftest laten afnemen via de SLICKS website.
Interactie:
Vraag aan de deelnemers:
- Wat zijn volgens jullie de grootste signalen van gokgerelateerde schulden?
- Hoe herkennen jullie gokproblemen bij cliënten zonder dat het direct zichtbaar is?
Discussie:
- Korte uitwisseling van ervaringen en observaties van schuldhulpverleners over verborgen gokgedrag en financiële misleiding.
- Doel: Elkaar beter inzicht geven in het herkennen en aanpakken van deze problematiek.
Navigatie:
- Terug naar pagina 2: [Doelstellingen & Inleiding]
- Volgende pagina: [4. Cliënten met Gokschade: Communicatie & Gesprekstechnieken]